ÇATAL AŞI :
Malzemeler ( 6 kişilik )
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz)
1 çay kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı :
Tencereye yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Pempeleşinceye kadar
kavrulur. Nane, biber ilave edilir. 3 su bardağı su konulup, kaynamaya
başlayınca mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su
ilave edilip, yarma eklenir. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu
eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise
hazırdır.
Not: Geleneksel Çorum yemeğidir. Çorum ve çevre ilçelerde de
yapılır.Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.
ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA)
Malzemeler ( 6 kişilik )
500 gr birinci kalite un
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
150 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
200 gr ceviziçi
200 gr nişasta
500 gr şeker
Hazırlanışı :
Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı
zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz
eklenerek hamur yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat
dinlendirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak
yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan
yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan
yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül
şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde
kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülerek
fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon
suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak
olarak baklavanın üzerine dökülür.Soğuduktan sonra servis yapılır.
Bu baklava değişik şekilde de yapılabilir.
Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane
oklava yan yana getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki
tarafından elle büzdürülerek getirilir. Buna da burma baklava denir. Tek
farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül
şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup
oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini
almasıdır. Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine kızdırılmış
tereyağı dökülüp fırında kızartılır. Şerbet dökülür servis yapılır.
Not: Çorum’un yöresel tatlılarındandır. Genellikle düğünlerde, bayram
hazırlıklarında yapılır. Çorum geneli ve ilçelerinde de eskiden beri
yapılmaktadır.